Published by: 0

Olen saanut ylennyksen. Minusta tuli juuri veroasiantuntija. Saan itse päättää, paljonko maksan veroa. Ainakin näin on käynyt Verohallinnon mielestä. Uskallan toki epäillä, että kun samaisen viraston tarkastajahenkilö saapuu paikalle, hän kyseenalaistaisi asiantuntijuuteni.

 

Veroa ennakonpidätyksen muodossa pitäisi maksaa luontoisedusta, kuten siitä, että yrityksen työntekijä saa ajella omatkin ajonsa firman autolla, firman piikkiin. Kuinka paljon siitä täytyy maksaa, sitäpä ei kerrotakaan. Verohallinnolla on teoreettinen ohje siitä, että edun arvo lasketaan auton uushankintahinnasta. Jos auto on käyttöönotettu yli kolme vuotta sitten, pitäisi laskenta aloittaa siitä hinnasta, joka oli maahantuojan suositushinta käyttöönottokuun alussa.

 

Minun pitäisi palkanlaskennassa nyt määrittää autoetu eräälle työntekijälle. Työntekijän käyttöön tuleva auto on käyttöönotettu ensimmäistä kertaa huhtikuussa 2012. Jotta toimisin Verohallinnon ohjeen mukaan, tarvitsisin maahantuojan tai tukkukaupan tälle automallille antaman suositushinnan, joka oli voimassa 1.4.2012. Kysäisin tuota tukkukaupalta, ja arvaattekos, kuinka siinä kävi? Jos itse myyt jotain, onko sinulla tapana säilyttää kuusi vuotta vanhoja hinnastoja joka tuotteesta? Niitähän saattaa joskus joku kysellä… Niin, ei heillä ollut antaa tietoa minulle, vaan kehottivat kysymään Verohallinosta.

 

Verohallinnon asiakaspalvelija luki samaa ohjetta ääneen, jonka olin netistä lukenut. Sillä ei asia ratkea. Seuraavaksi asiakaspalvelija alkoi lukea minulle Tuulilasin sivuilta löytyvää artikkelia. Hän googletti ongelmaa samoin kuin minäkin. ”En minä kyllä tiedä, mitä siinä voisi arvona käyttää, kun ei meillä ole mitään hintoja täällä ja jos ei sitä mistään saa.” Toinen virkailija sanoi, että palkanlaskijoiltahan heille vain ilmoitetaan etujen arvot ja niiden ennakonpidätykset.

 

Me teemme verottajan työn, verotamme itseämme ja annamme

rahamme oma-aloitteisesti valtiolle.

 

Sinun se pitäisi tietää se arvo, josta verot lasketaan, kun olet auton omistaja.

Tai voit kuulemma myös kysyä autokaupalta tai entiseltä omistajalta. Me teemme verottajan työn, verotamme itseämme ja annamme rahamme oma-aloitteisesti valtiolle. Ja myöhemmin jos tarkastaja päättäisi, että maksoit veroa liian vähän, on se sinun vikasi ja siitä sinua rangaistakoon. Uskallatko kokeilla onneasi?

Mitä varten näitä ohjeita edes tehdään, jos niitä ei osata tulkita edes laatijan toimesta? Ei ihme, että valtiolla jää verotuloja saamatta. Tuskin yrittäjät haluavat käyttää aikaansa kohtuuttomaan selvitystyöhön, kun olisi omatkin työt tehtävänä.

 

Alkuperäinen Verohallinnon ohje, johon tekstissä viitataan löytyy täältä täältä.