Published by: 0

Onko mielessäsi koskaan pyörinyt, ovatko työvaatteet vähennyskelpoisia yrityksen tuloverotuksessa? Haluamme kertoa tästä sinulle vähän lisää, jos siitä olisi apua.

Lähes jokaisen ammatin edustaja tarvitsee jonkinlaisen työasun: mm. parturi-kampaajat, kosmetologit, koneurakoitsijat, kuljetusyrittäjät, toimistotyöntekijät, myyntiedustajat ja rakennusalalla työskentelevät. Jotkin työvaatteet vähentävät verotusta, jotkin eivät.

Otetaanpa esimerkki: parturi-kampaaja ostaa itselleen työasuksi siistin puseron ja mustat farkut sekä tennarit. Nämä vaatteet eivät ole vähennyskelpoisia, koska näitä voidaan käyttää muulloinkin kuin töissä ollessa. Mutta jos tämä parturi-kampaaja olisi ostanut oikeat työkengät tunnetulta työkenkien valmistajalta sekä työessun, nämä menisivät vähennyksiin, koska ovat luokiteltavissa työvaatteiksi.

Toisena esimerkkinä voisimme käyttää rakennusalalla työskentelevää henkilöä. Hänellä tulee olla huomiovärityksellä varustetut vaatteet sekä turvajalkineet, mahdollisesti myös kuulosuojaimet, suojakypärä ja -lasit. Nämä vaatteet ovat vähennyskelpoiset, koska ne ovat työturvallisuuslaissa määritelty työnantajan yleisiin velvollisuuksiin.

tyovaatteet

Työvaatteiden ollessa kuluttavassa tai likaavassa käytössä, pesukulut ovat myös vähennyskelpoisia. Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi leipurit ja sairaanhoitajat.

Vaatteiden vähentämisen yleisenä sääntönä voidaan pitää seuraavaa: vain ne vaatteet voidaan vähentää verotuksessa, joita et voi käyttää muualla kuin töissä. Jos vaatetta voi kuitenkin käyttää työn ulkopuolella, ne ovat elantomenoja ja näin ollen vähennyskelvottomia eivätkä kuulu kirjanpitoon. Tästä poikkeuksena voidaan pitää vaatteita, jotka katsotaan markkinointikuluksi. Markkinointikulua ovat mm. työvaatteet, joihin on painatettu yrityksen logo. Suoja- ja turvavaatteet ovat yleisesti vähennyskelpoisia, esim. haalarit, leipomon suoja-asut. Myös metsurit voivat vähentää työturvallisuuteen liittyvät asut ja varusteet sekä lämpöhaalarit. Metalliyritysten työntekijöiden turvakengät ovat vähennyskelpoisia. Tietyissä töissä välttämättömiä suojaimia, kuten hengityssuojaimet, hitsausmaskit, suojalasit, ym. ovat aina vähennyskelpoisia.

Muistathan, että hätä ei ole tämän näköinen: sinun ei tarvitse tietää tai muistaa tätä kaikkea ulkoa, koska me olemme täällä sinua varten ja autamme sekä neuvomme sinua todella mielellämme ratkaisun löytämiseksi!

 

Artikkelin ovat kirjoittaneet

merkonomiopiskelijat Satu ja Helmi