Published by: 0

Olen kuullut useammin kuin muutaman kerran, ettei yrittäjä tiennyt jostain mahdollisuudesta, kuten vähennyskelpoisista kuluista. Ja arvaatkos, mistä yrittäjä, joka tiesi, oli tietonsa saanut? Hän oli oppinut sen melko varmasti joko kirjanpitäjältään tai tuttavayrittäjältä, joka oli saanut vinkin joskus omasta tilitoimistostaan.

 

Tilitoimiston asiakkailla ei ole tyhmiä kysymyksiä ja samaakin asiaa voi kysyä moneen kertaan, koska lait ja ohjeistukset muuttuvat. Usein olen saanut olla tilanteessa, jossa olen päässyt yllättämään. Kaikkea ei yrittäjä osaa kysyä – onneksi ei tarvitsekaan. Se on myös syy siihen, miksi haluan oppia tuntemaan yritykset, joiden taloudesta huolehdin. Kirjanpidon tekeminen ja veroilmoitus kuuluvat tunnetuimpiin tilitoimiston palveluihin, mutta työmme on myös paljon muuta sen ympärillä. Kirjanpitoa tehdessäni näen, mitä kuluja ja tuloja yrityksessä on. Huomaan myös, mikäli sieltä puuttuu jotain, mitä voisi olla.

 

Kun yritystoimintaa aloitetaan, ei aina tiedetä, mitä kaikkea voikaan laittaa yrityksen kuluksi. Verotettavasta tulosta saa vähentää monia kuluja, jotka liittyvät sen hankintaan. Rakastan esimerkkejä, joten kerron sinulle sellaisen.

 

Aloittavalla yrityksellä on aina puhelinkuluja. Alussa ne usein kertyvät yrittäjän omaan puhelinlaskuun. Yrityksen omistukseen kannattaa heti ottaa oma liittymä ja sen paremman puhelimenkin voi ostaa yritykselle. Mikäli samaa liittymää käytetään myös yrittäjän henkilökohtaisiin tarkoituksiin, ei se ole ongelma. Tämä huomioidaan kirjanpitoa tehdessä ja kuluksi kirjataan se osa laskusta, joka kuuluu yritykselle (esimerkiksi arviona: puolet kuuluu yritykselle). Laskun voi kuitenkin maksaa yrityksen tililtä kokonaisuudessaan.

”No, ku firman tilillä ei ollut rahaa, niin maksoin sen omalta. Heitin sen laskun sitten uuninpesään, kun olin maksanut – eihän se kirjanpitoon sillon kuulu, ku ei näy tiliotteella…”

Höpöhöpö! Kaikki toimintaan liittyvät laskut, joita voidaan kirjata kuluksi, toimitetaan kirjanpitoaineistoon. Jos ne on maksettu henkilökohtaiselta tililtä, annetaan siitä tieto. Muistathan myös, että kirjanpitoon toimitetaan myös puhelinlaskun erittelysivut! Pelkkä ensimmäinen sivu, jolla näkyy maksettu summa, ei siis ole kirjanpidossa tarkoitettu tosite, vaan kaikki ne viisi sivua, joita ei tule itse aina edes katsottua.

 

Jatketaan puhelinkuluilla ja kuvitellaan tilanne, että huomaan puhelinlaskujesi kasvaneen. Koska monia laskuja pyöritellessäni näen paljon eri vaihtoehtoja, voin vihjaista sinulle, että sinun kannattaisi kilpailuttaa puhelinoperaattorit. Tiedän, että eräällä toisella yrittäjällä on käytössään paljon edullisempi paketti, joka sopisi myös sinun käyttömäärällesi. Ja näin löydettiin sinulle lisää tulosta. Kuukausittainen puhelinkulu putosi 80 eurosta puoleen, ja sinulla on taas hieman enemmän rahaa käytössä ihan omiin huveihin. ”Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.”

 

Kun yrityksellä ei ole omia toimitiloja tai siitä huolimatta yritystoimintaan liittyvää työtä tehdään myös kotona, saa siitäkin verovähennystä. Helpotukseksi voidaan laskea ns. työhuonevähennys, jolla huomioidaan kodin kuluja, kuten tilaa, sähköä ja vettä. Eikä tämäkään tarkoita, että sinulla täytyy oikeasti olla toimistohuone! Etätyön tekijälle voidaan maksaa kiinteä laajakaista ja tietokone kotiinkin, vaikka yritys olisikin hankkinut ne myös toimitiloihinsa. Tässäkin tapauksessa mahdollinen yksityiskäyttö huomioidaan vain kirjanpidossa. Kun yrittäjä käy omalla autollaan tukussa, asiakkaan luona tai tilitoimistossa, voidaan näiden matkojen kilometrit huomioida työmatkakulujen kaltaisesti verotuksessa.

 

Esimerkkejä olisi loputtomasti ja kerroin tässä vain yleisimpiä. Mutta tämä kaikki (ja enemmän) kuuluu palveluun, jonka saat kaupanpäälle, kun hoidamme lakisääteistä kirjanpitoasi. Vai tuleeko kirjanpito palvelun kaupanpäällisenä?